Tekoäly on tämän ajan kuuma sana, joka saa pintaan isoja tunteita: pelkoa, epäluuloa, uhkaa ja vihaa mutta myös riemua, ällistystä, uteliaisuutta ja optimismia. Monet koettavat saada asiantuntijoita ennustamaan tulevaisuutta ja sitä, mihin tekoäly meitä vie, mutta arvioissa ollaan varovaisia. Kukaan ei tiedä.
Suurten kielimallien luojien täysi piittaamattomuus taiteilijoiden tekijänoikeuksista on ollut jo tapetilla, eikä tämä kirjoitus koske sitä. Yksi suurimmista kirjallisuuden suoratoistopalveluista Suomessa on julkaissut tekoälyllä tehdyn novellikokoelman, jonka tekoäly lukee. (Aiheena, luonnollisesti, tekoäly.) Tämä kirjoitus ei käsittele sitäkään.
Tekoälyn kentällä riittää sarkaa puitavaksi.
Tämä kirjoitus koskee erästä toisenlaista bisnesmallia, jossa tekoäly ja kirjallisuus lyövät kättä.
Samaan aikaan kun toiset pohtivat teorioita ja etiikkaa, toiset jo käyttävät tekoälyä tavoilla, joita näiden työvälineiden keksijät eivät todennäköisesti ole tulleet koskaan edes ajatelleeksi. Disruptio kun on kuuma sana teknologia-alojen innovaatioissa.
Ihminen on erittäin kekseliäs nisäkäslaji. Se on yksi “menestyksemme” avaintekijöitä.
Kaikessa ahneudessaan ja opportunismissaan ihminen on nyt keksinyt, että Amazonin jättiverkkokauppa tarjoaa lähes ilmaisia rojaltivirtoja, kun vain valjastaa tekoälyn tuottamaan tietokirjoja, ennen kaikkea opaskirjoja.
En mainitse firman nimeä, mutta katsoin heidän yli tunnin kestävän mainoswebinaarinsa, jossa he jalomielisesti esittelevät bisnesmallinsa. Siihen kuuluu tekoälysovellus, jolla voi nuuskia Amazonissa parhaimmin myyvien tietokirjojen lukijapalautteet, koota niistä analyysi ja käskeä tekoälyä kirjoittaa sen pohjalta entistä paremman tietokirjan aiheesta.
Mikä parasta, kuka tahansa voi ohjelman avulla tehdä näin!
Ei tarvitse tietää aiheesta mitään voidakseen “kirjoittaa” tietokirjan. On kätevää, kun ei tarvitse maksaa haamukirjoittajalle, ja on kätevää, kun kirjan tuottamiseen menee aikaa vain muutama tunti useiden kuukausien sijaan. Ja sekin on hienoa, että Amazonin Audible tarjoaa työkalun, jolla kirjan voi muuttaa tekoälyn lukemaksi äänikirjaksi. Löytyy myös työkaluja, joilla kirjan voi kääntää muille kielille. Kaikki nämä moninkertaistavat tulovirrat.
Rahan tekeminen oli kaiken muun ylittävä, toiminnan lähes pyhittävä tavoite.
Ja mitä useamman kirjan palveluihin tuottaa, sitä enemmän saa rahaa.
Olin aika vaikuttunut siitä, kuinka yksioikoisesti ja ilman minkäänlaisia moraalipohdintoja asiaa lähestyttiin. Rahan tekeminen oli kaiken muun ylittävä, toiminnan lähes pyhittävä tavoite.
Ei pohdintaa siitä, onko tuotettujen kirjojen sisältö todenmukaista tai ostajalle turvallista tai onko niiden lähteistys kunnossa. Ei pohdintaa tekoälysovelluksen datan alkuperästä tai toisten tekijänoikeuksien kunnioittamisesta. Ei pohdintaa minkäänlaisesta etiikasta siinä, ettei kirjoista voi päältäpäin päätellä, onko ne kirjoittanut ihminen vai tekoäly. Ei pohdintaa markkinan saturoimisesta silkalla roskalla. Listaa voisi jatkaa.
Ainoa mahdollinen huolenaihe, joka nostettiin esille, oli se miten Amazon suhtautuu toimintaan, mutta sekin huoli pyyhittiin nopeasti sillä, että yritys on erittäin tekoälymyönteinen. Voin kyllä uskoa, että Amazonia ei kiinnosta, mitä se myy, kunhan se myy.
Sitä kyllä jäin miettimään, että tätä menoa ei kestä kauan, kun Amazon (ja muut digikirjoja myyvät tahot) ovat täynnä tätä tekoälytuotosta, eikä kuluttajalla ole mitään keinoa erottaa niitä oikeiden ihmiskirjailijoiden teoksista. Nopeasti tuotettu ja lähes ilmaiseksi tehty kirja on myös helppo myydä hinnalla, joka on kaikkia muita kilpailukykyisempi.
Tekoäly osaa kyllä kirjoittaa kaavaan. Se osaa toistaa, se osaa muokata, se osaa vastata tarpeisiin. Se osaa olla jopa luova. Ja siitä tulee koko ajan parempi.